Veerle brengt je sprookjes en volksvertellingen van over de hele wereld voor een publiek van nu en met een lichte draai aan. Met humor, deugnieterij, emotie en in interactie met het publiek. Soms een tikje wreed, hoewel … er loert ook romantiek om de hoek in haar vaak pittiger man-vrouwverhalen.  

Hier vindt u enkele voorbije recente projecten en 'hoe het allemaal begon'.
Voor lopende projecten: ga naar 'Al gehoord?'

Een greep uit de mand in 2012 - 1213

Een tweede maal te gast op het International Storytelling Festival in Amsterdam: op de Opening Night en samen met Mia Verbeelen en Fred Versonnen in 'Allez les Belges!'. Ook op De Canon van Opstaan en Vergaan door Capilla Flamenca, met Fred.
Capilla Flamenca 2012
Eveneens op het Internationaal Vertelfestival in Alden Biesen met 'Eén, twee, drie-verhalen' met Mia en Fred voor volwassen NT2-leerders en solo met Gothic Stories voor secundaire scholen. En opnieuw in het Vertelkasteel met Verhalen in het Park: Grimm-verhalen voor jonge kinderen, samen met Hilde Rogge en andere.
Ook te gast in meerdere Brusselse en Vlaamse bibs tijdens de jeugdboekenweek TIJD!, voor kinderen van de lagere school en voor secundair onderwijs. Volwassen liefhebbers van donkere verhalen luisterden naar 'Always look on the Dark Side of Life' in Oostende...

Voorleesweek 2012 - Waasland

Kleine en grote oortjes konden genieten van ‘Aaron en zijn geit Kriebeltje’.


Samen met zijn geit Kriebeltje schuilt Aaron tijdens een sneeuwstorm in een hooiberg . Een hapje hooi voor de geit en een glaasje geitenmelk voor haar baasje. En dan begint Aaron, zoals zoveel kinderen tegen hun kat of hond, heelder verhalen af te steken tegen Kriebeltje: ‘Mèèèè, mèèè!’ (Of was dat de geit?). Wil jij ook zijn verhalen horen over grootmoeder, haar drie kleindochters en de wolf, over de verschrikkelijke Kalimero, en over hoe het afloopt met Aaron zelf? Trek dan je zevenmijlslaarzen aan en spurt met je klas naar de bibliotheek. Verhaald met stem én beeld!
In negen bibliotheken in het Waasland tussen 6 november en 7 december. Voor derdekleuterklassen en eerste graad van de omliggende scholen.
Een fotoverslag.

Belfort - Vertelfort op de Gentse Feesten 2011 en 2012Tussen de stoffige stenen en de balorige bellen van het Belfort liggen al eeuwen verhalen op jou te wachten. Maar niet meer voor lang. Verteller Veerle Ernalsteen neemt je mee op vertelavontuur. Daal – best met je ogen dicht - mee af naar het secreet in de kelder: daar huist de Basilisk. Buk je voor de klappende vleugels van de draak, of denk je dat je hem kan verslaan? Verstop je voor de alziende ogen van de Jonkvrouw van Gent, of je hangt. En steek je paraplu op als je buiten komt, want wie weet wat er uit de lucht komt vallen?
Kan ook op aanvraag!
Een fotoverslag

Fortennacht - Kallo

 
Op zaterdag 10 september werd de eerste grensoverschrijdende Fortennacht gehouden, in het kader van het project 'Forten en Linies in Grensbreed Perspectief'. De activiteiten varieerden van natuurexcursies tot muziekuitvoeringen en van poëzievoordrachten tot culinaire proeverijen. Kortom, voor elk wat wils! Met onder andere vertellingen in het Fort Liefkenshoek door Eriek Verbeke en Veerle Ernalsteen.
Een fotoverslag waarbij het onweer naderde over de haven van Antwerpen.

Verhalen over rosse koppen/Irish Coffee en geestige vertellingen

In opdracht van de  provincie Oost-Vlaanderen toerden we met TcollectiefvertelT een zevende keer door 18 bibliotheken in Oost-Vlaanderen.

  

Oude Ierse verhalen met spirit herverteld. Long ago .. the best place by the fire was kept for the storyteller (uit Jim Hensons The Storyteller). En zeker in Ierland, liefst met een pint Guinness in de hand. Dat stimuleerde de fantasie en daarbij, iedereen dronk het er. Vertellers: Veerle Ernalsteen, Koen Demuynck, Madeleine Nieuwlaat, Hilde Rogge  en De Vertelf
Een beeldverslag
 

De canon van Opstaan en Vergaan

De steeds terugkerende canon wordt gezongen, de eeuwige kosmische Ketel van Dood en Wedergeboorte roert, zodat alles steeds opnieuw ontstaat en vergaat volgens de eindeloze cirkel van het leven. Alleen vandaag kan ook jij de stap zetten naar die andere wereld. Magisch, volks, Elfs en Rooms-katholiek ...

Met: Capilla Flamenca, Cirkus in Beweging, Het Leuvense Koperkwintet, Leuvens Gregoriaans Koor, Polyfoon Ensemble Aequalis, Verhalenvertellers Veerle Ernalsteen, Hilde Rogge en Fred Versonnen.


Vertellementen in het Park in Middelkerke, juli 2010

Een eerste editie in een verrassend mooi parkje in Middelkerke met wel 25 vertellers in tenten en tipi's. Meer foto's van het hele evenement.

 
 


Museumnacht Ename, juli 2010 en 2011

De Museumnacht is in 2010 aan zijn negende editie toe en is stilaan een begrip gewordenis het culturele leven van Oudenaarde. Met onder andere fantastische verhalen op het kerkhof door Don Fabulist, Veerle Ernalsteen en Luiz Marquez (muzikant). En In 2011 met  Hilde Rogge en Rein de Vos (accordeon). Meer foto's op Facebook.

 

 

'Afrodisiaca’ door Algehoord? en de Vertelf. Op de Gentse Feesten 2010

Chocola met kaviaar, perziken met asperges, en selderij met Spaanse vlieg... We vertellen verhalen met goesting en verklappen je hoe je Aphrodite, Venus en Eva gunstig kunt stemmen. Lessen in Liefde en verleidelijke verhalen met gestifte lippen door vertellers Veerle Ernalsteen en Isabel Desegher. In de Strijkkamer in het Monasterium Poortackere,  Gent. Een verslag in Het Nieuwsblad
 

'Schalkse Streken' door De Kelder van van Appetijt (oftewel Hilde en Veerle). Op de Gentse Feesten 2010

Schelmen- en schavuitenverhalen. Niet te vertrouwen en toch sympathiek. U hoort over Tijl, de gelaarsde kat, de sul Calandrino,... Humoristisch en er soms een tikje over voor moderne toehoorders? Meer foto's.

     

'Lichtroze oortjes' en 'Vertellingen uit de Decamerone van Boccaccio' door De Kelder van Appetijt (oftewel Hilde en Veerle)

Verhalen over gevaarlijke liefde, romantische liefde, erotische liefde, … geput uit de Afrikaanse 1001-nachttraditie, de Italiaanse Decamerone, de Turkse hoofse vertelcultuur en de Vlaamse sprookjesschat. Liefdesperikelen uit verschillende windstreken tot je naar huis terugkeert met lichtjes tintelende oren. Samen met Hilde Rogge. En voor wie ons kent: geloof ons vrij, het zijn deze keer niet steeds de vrouwen die de overhand halen. 

    

Of vertelsels uit de ongekuiste Decamerone: over verliefde Madonna's die niet op hun mondje zijn gevallen, merries zonder staarten, pastoors die achter de  boerinnetjes aanzitten, kraanvogels met een ongewoon aantal poten,...

Ook al samen met  Hilde Rogge, onder andere gespeeld in tal van bibliotheken in West-Vlaanderen in opdracht van de provincie West-Vlaanderen. Tussen kerst en nieuw op Het Eiland van Licht met pittige pastoorsverhalen in het begijnhof in Kortrijk. Op het Internationaal Vertelfestival Alden Biesen,...


Voorjaar 2009, 2010 en 2011 Internationaal Vertelfestival Alden Biesen

Perzische en Arabische heldenverhalen voor eerste graad secundair, Ierse vertelsels en Heldenverhalen voor jonge kinderen 
Vertellingen uit de Decamerone voor derde graad secundair, samen met Hilde Rogge. Doemverhalen met de vertelf voor volwassenen. Tweetalige voorstelling met Pascal Guéran voor tweede en derde graad secundair: Geheimen/Secrets.

Op het kasteel en in het gezelschap van vertellers van over de hele wereld. Meer op www.alden-biesen.be
Vertelfestival Alden Biesen 2011Vertelfestival Alden Biesen 2011

 

Winter 2009 Veerlerieën

Die Heilige Veerle, het was me er eentje... Trouw, zorgzaam en ruimhartig, ja dat zeker. Maar een seutje? Ho maar! Veerle Ernalsteen en Veerle Blykers vertellen het ware (Ok, OK, hier en daar ietsje bijgekruide) verhaal achter jouw voornaam. Kom en weet hoe je weet. Voor Veerles, door Veerles.

Een videoverslag van die heerlijke vierde januari 2009, naamdag van de Heilige Veerle.
Ook Pharaïlde was erbij en schreef erover. Zo hoor je het ook eens van een ander!
Neem gerust ook een kijkje op http://namedropping.be/veerle

 Veerles in een Vé-formatie

 


Hoe het ooit begon....

Wat begon als een tijdverdrijf...

Een vierjarige toneelopleiding aan de Stedelijke Academie voor Woord en Muziek E. Hullebroeck in Gent, daar begon het allemaal mee. Als eindexamen kwam mijn eerste vertelling tot stand. André Vermaercke regisseerde 'Jan Pikkedang'. De bal ging aan het rollen en rolde tot op de Gentse Feesten. Op die feesten ben ik sindsdien niet meer weg te slaan.


Werd een hobby,

Het smaakte naar meer. Workshops 'Vertellen' volgden onder leiding van Frank Cools, Ludo Van Passel, Bea De Groote, Frank De Gruyter, ... Telkens trok ik na afloop naar huis met als trofee enkele verhalen.
En liep steeds meer uit de hand,…

Ik vertelde de laatste jaren op de Gentse Feesten, meermaals op het Internationaal vertelfestival in Alden Biesen. Ik nam deel aan tal van Kerst- en Wintervertellingen: in bibliotheken, in samenwerking met Kranenveld, Kerst in het Kasteel (Alden Biesen), ... Andere evenementen waren: Nacht van de Duisternis, De Dag van het Park, De Buurt Vertelt in Gent, Roefeldag, Rebellen Vertellen in Bokrijk, VerTelTorens in Tienen, … en tal van feestjes, buurtfestivals, …

Alleen of in samenwerking met onder andere  TcollectiefvertelT. Deze groep vertellers ontmoette elkaar in 2002 op een gezamenlijke vertelcursus. We deden onder andere verscheidene vertelreeksen in Oost-Vlaamse bibliotheken. Georganiseerd door de Provincie Oost-Vlaanderen en Van Stoel Tot Stoel-vzw. Thema's waren: Sprookjes van Andersen, Verhalen bij de Zwarte Kaars, Liefdevolleed, dierenverhalen 'Op vier poten' voor kinderen en 1001-nacht voor volwassenen. Laatste reeks: Helden en Schelmen.

TcollectiefvertelT  
 

't Is nog niet gedaan

In 2008 zag Cie De Zere Knie het daglicht. Een nieuw groepje vertellers met enkele oude bekenden uit TcollectiefvertelT en enkele nieuwe gezichten. We traden in 2008-2009 een eerste keer samen naar buiten met gratis vertellingen voor volwassenen in Café Rococo in Gent (patershol), in 2009-2010 in De Geus van Gent, Kantienberg. In 2010-2011 vertelden we in Monasterium Poortackere, Oude Houtlei, Gent. Meer info over 2011-2012 binnekort op www.dezereknie.be en op deze website onder 'Al gehoord?'.

Cie De Zere Knie
 

Een terugblik op 3 februari 2011 'Rosse koppen'

Ierse volksverhalen met spirit en live muziek opnieuw verteld

Long ago … the best place by the fire was kept for the storyteller (uit Jim Hensons The Storyteller)  En dat was zeker zo in Ierland.
Tot begin negentiende eeuw bestond in Ierland het beroep van sprookjes- en verhalenverteller. De verteller trok van dorp naar boerderij en verder.  Dan luisterde men, liefst met een pint Guinness in de hand. Dat stimuleerde de fantasie en daarbij, iedereen dronk het er. Deze avond echter geen zwart bier maar wel veel vertelplezier! Verhalen door Hilde Rogge, De Vertelf en Veerle Ernalsteen. Muziek door Marnix en Tom